OFF-16_III.1.3 Weergave van lidar data

Samenvatting

III - WAT IS EEN DIGITAAL BEELD?

 


1- AFBEELDINGS- OF GEGEVENSTYPEN

1.3- Weergave van  lidar data

Als we een laserscanner onder een vliegtuig monteren bekomen we gegevens die de vorm van het landschap weergeven als een gedetailleerde driedimensionele puntenwolk. 

Een lidar puntenwolk bestaat uit miljoenen driedimensionale (x,y,z) gegevenspunten. Bovenstaand voorbeeld bevat gemiddeld 6,10 punten per vierkante meter. In totaal zijn er dat maar liefst 2.958.200.956 voor dit gebied. In bovenstaande figuur werd elk punt ingekleurd op basis van de hoogte (z-waarde). Bron: LINZ (2019). Reporoa and Upper Piako River, Waikato, New Zealand 2019.

Elke uitgezonden puls kan één of meerdere echo's of weerkaatsingen ("returns") genereren in bvb. beboste gebieden omdat de lichtpulsen doorheen de kleine open ruimtes van een dicht bladerdek kunnen geraken.  De eerste echo kan daardoor worden ontvangen van bladeren aan de top van bomen en vegetatie, terwijl de laatst gemeten terugkaatsing pas de werkelijke hoogte van het grondoppervlak kan weergeven. De weerkaatsingen daartussen kunnen dan van ergens halverwege komen (bijv. takken, ondeliggende vegetatie, etc.).

 

Basisprincipes van LiDAR echo's vanuit de lucht in gebieden met (B) en zonder (A) vegetatie. Bron: Environment Agency Survey Open Data (2016).

Bosrijke omgevingen zijn één van de belangrijkste toepassingsgebieden van lidar-technologie. Lidar-gegevens worden tegenwoordig bijvoorbeeld vaak gebruikt in archeologisch onderzoek in Midden Amerika, maar ook in andere tropische regio's. De identificatie en typering van archeologische overblijfselen speelt een grote rol in dit soort studies. Lidaropnames vanuit vliegtuigen worden daarom steeds vaker gebruikt voor onderzoek en toepassingen in de archeologie, bijvoorbeeld voor het bestuderen van moeilijk toegankelijke, dicht beboste gebieden waar luchtfoto’s of satellietbeelden geen soelaas bieden.

Maya-overblijfselen in Yucatan, Mexico, die duidelijk zichtbaar zijn op de visualisatie van een hoogtemodel dat gemaakt werd op basis van lidar luchtopnamen.