OFF-27_IV.2.2 Ware- en valse kleurencomposieten

Samenvatting

IV - VAN DATA TOT INFORMATIE


2- HOE KUNNEN WE DE WEERGAVE VAN EEN BEELD VERBETEREN?
 

2.2- Ware- en valse kleurencomposieten

De weergave van een digitaal beeld op een computerscherm ligt voor de hand: het "rode", “groene” en “blauwe” kanaal van het weergavesysteem wordt geassocieerd met het beeld dat wordt opgenomen door respectievelijk het "rode", “groene” en “blauwe” kanaal van de digitale camera of sensor. Het resulterende beeld komt daarom getrouw overeen met wat het oog van een waarnemer ter plaatse heeft gezien. We spreken in dit geval van een waar kleurenbeeld.

Met teledetectiesystemen is het echter ook mogelijk om delen van het elektromagnetische spectrum die niet met het blote oog detecteerbaar zijn, zoals infrarood, te detecteren en vast te leggen. Om deze informatie te kunnen visualiseren, associëren we de spectrale banden van het waarnemingssysteem met weergavekleuren van een beeldscherm (rood-groen-blauw) die er niet noodzakelijkerwijs mee overeenkomen. Daarbij worden kleurrijke composities gecreëerd die we "valse kleurenafbeeldingen" noemen.

 

Dergelijke valse kleurenweergaven zijn zeer nuttig om in één oogopslag gegevens te analyseren die afkomstig zijn van drie spectrale kanalen. Onze ogen zijn immers krachtige analysetools die ons in staat stellen om de kleur van verschillende objecten te vergelijken en op een vals kleurenbeeld kunnen we dus ruimtelijke patronen in de spectrale variatie van objecten vaststellen.

Een vaak gebruikte valse-kleurenweergave is de zogenaamde "valse kleuren infrarood" compositie. Deze combineert de nabij-infrarode, rode en groene banden van de sensor met respectievelijk de rode, groene en blauwe kleuren van het scherm. Deze samenstelling is zeer efficiënt  voor het analyseren van vegetatie omdat het spectrum daarvan een duidelijke piek heeft in het nabij-infrarood. In een afbeelding in "valse infraroodkleuren" verschijnt vegetatie met een hoge fotosynthetische activiteit felrood (nabij-infrarode piek) terwijl water praktisch zwart lijkt omdat het vrijwel alle golflengten absorbeert. Minerale oppervlakken (kale grond, beton) verschijnen daarentegen in blauw tot witte tinten.

Ware kleuren (Red-Green-Blue)

Valse infraroodkleuren (NIR-Red-Green)

Kleurencomposiet (SWIR4-SWIR3-NIR).
De MSI-sensoren op de Sentinel-2 satellieten registeren straling in 13 verschillende spectrale kanalen. Door verschillende combinaties van 3 van deze kanalen te kiezen, kunnen kleurcomposities worden gemaakt om de gewenste kenmerken te benadrukken. De beelden hierboven tonen het zuidoosten van de Brusselse agglomeratie en het Zoniënwoud, vastgelegd door Sentinel-2B op 1 mei 2024.

Er zijn uiteraard veel andere combinaties mogelijk, afhankelijk van de beschikbare spectrale banden. Of ze nuttig zijn hangt af van het doel van de analyse en de objecten of bio-fysische eigenschappen van het aardoppervlak die we willen benadrukken.

Nu is het jouw beurt! Maak je eigen originele kleurrijke compositie van het gebied van je keuze op Sentinel Hub EO Browser.