OFF-41_VI.2 Modelling

Samenvatting

VI - INTEGRATIE MET ANDERE DATA

 


2 - modELLING

Om diverse natuurlijke processen beter te begrijpen en te kunnen voorspellen maken wetenschappers gebruik van computermodellen. Een hydrologisch neerslag-afvoermodel kan bijvoorbeeld de oppervlakte-afvoer van water na een regenbui in een stroombekken modelleren en zo beleidsmakers informeren over maatregelen die ze kunnen nemen tegen overstromingen.

Andere modellen zijn dan weer in staat om landgebruiksveranderingen en de groei van steden te simuleren aan de hand van verschillende planningsscenario’s, economische voorspellingen en demografische gegevens.

Uiteraard zijn er klimaatmodellen die veranderingen in temperatuur en neerslagpatronen proberen te voorspellen.

Alle hogervermelde voorbeelden en nog vele andere modellen maken gebruik van teledetectie-gegevens voor parametrisatie, calibratie en validatie. Teledetectie is dus een zeer belangrijke gegevensbron om onze planeet beter te begrijpen, te anticiperen op veranderingen en om de mens beter te beschermen.


Verstedelijking heeft een grote impact op de waterhuishouding omwille van de toename van verharde oppervlakken in het stromingsgebied van een rivier. Neerslag in verstedelijkte gebieden kan door deze verhardingen niet langzaam in de bodem infiltreren en stroomt bijgevolg snel door het rioleringssysteem naar de rivier. De relatieve verharding van een stroombekken en de ruimtelijke spreiding van de verhardingen bepalen dus mee het risico op overstromingen na hevige regenbuien. Satellietbeelden kunnen door toepassing van de juiste classificatietechnieken gebruikt worden om op regelmatige tijdstippen bodembedekkingskaarten te maken die kunstmatige verhardingen (wegen, parkings, gebouwen…) en de groene infrastructuur binnen een stroomgebied weergeven. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om hydrologische modellen beter te parametriseren zodat ze ons met een hogere nauwkeurigheid kunnen waarschuwen voor piekdebieten. Bron: STEREO III project URBANEARS (Urban Ecosystem Analysis supported by Remote sensing)