Projecten gefinancierd door Wetenschapsbeleid zijn vaak van nature multidisciplinair, maar we hebben toch geprobeerd hieronder de projecten van de vorige fases van het STEREO-programma voor u op te lijsten, opgedeeld naar thema.
Landbouw
De landbouwsector staat voor belangrijke uitdagingen zoals het garanderen van voedselzekerheid, zorg voor het milieu en sociaaleconomische ontwikkeling. Of het nu gaat om de hele planeet of een enkel perceel landbouwgrond, teledetectie helpt bij het ontwikkelen van almaar betere instrumenten voor monitoring en oogstvoorspelling.
Aquatisch milieu
Onze planeet is voor meer dan 70% bedekt met water. De kustzones die aan zeeën en binnenwateren grenzen, herbergen bijzonder rijke ecosystemen. Die staan echter onder extreme menselijke druk. Om deze waardevolle zee- en kustrijkdommen beter te doorgronden en in stand te houden, is teledetectie niet meer weg te denken.
Archeologie
Hoewel binnen het domein van de archeologie tot op heden weinig met teledetectie wordt gewerkt, blijkt het een interessante technologie te zijn om meer kennis over archeologische sites te vergaren zodat die beter kunnen worden bewaard. Daarnaast laat teledetectie ook toe om overblijfselen uit het verleden te ontdekken die met meer traditionele methoden niet werden gedetecteerd.
Biodiversiteit & Ecologie
In een poging om de teruggang van de biodiversiteit een halt toe te roepen, is er nu een multidisciplinaire, grootschalige en geïntegreerde aanpak, waarbij een ecosysteem in al zijn facetten wordt geobserveerd. Voor deze aanpak die zich toespitst op het ecosysteem blijkt teledetectie een uitgelezen hulpmiddel te zijn.
- Biodiversiteit onder druk
- Bossen: levensbelangrijk erfgoed dat moet worden beschermd
- Producten en diensten voor het Afrikaanse continent
- Focus op de landbouwsector
- Zee en kust in het middelpunt van de belangstelling
- Duurzaam grazen de koeien
- De stadslongen onderzocht
- Precisie-landbouw en -beeldvorming
- Een instrument voor bodemkunde
- Bescherming van kustzones
- Opsporing van industriële verontreiniging
- Beter gedefinieerde biotopen
- Tropische ziekten
- Wildbeheer
- Waterrijke gebieden
- De veelkleurige Noordzee
- Radar en tropisch bos
Klimaatverandering
De klimaatvraagstukken zijn zo groot en complex, dat de internationale wetenschappelijke gemeenschap almaar vaker wordt ingeschakeld om op een gecoördineerde manier op verschillende fronten onderzoek te verrichten om:
• een beter inzicht in de klimaatverandering te krijgen;
• de gevolgen van de klimaatverandering te analyseren en te voorspellen;
• maatregelen voor te stellen om de opwarming te beperken en om ons eraan aan te passen.
Een van de STEREO-doelstellingen is het bestuderen van de wisselwerking tussen veranderingen in de bodembedekking en klimaatveranderingen. Satellieten zijn dé instrumenten bij uitstek om wereldwijd de wisselwerking tussen oceanen, continenten en de atmosfeer te monitoren. Andere thematische projecten buigen zich over de impact van klimaatveranderingen op een hele resem domeinen: de voedselveiligheid, het mariene milieu, risicobeheersing, gezondheidsproblemen, de biodiversiteit, het cultureel erfgoed, enz.
- Biodiversiteit onder druk
- Tele-epidemiologie
- Bossen: levensbelangrijk erfgoed dat moet worden beschermd
- Beelden tegen rampen
- Producten en diensten voor het Afrikaanse continent
- Focus op de landbouwsector
- Zee en kust in het middelpunt van de belangstelling
- Blauwtong in opmars
- Een voorspellingsmodel voor de visserij op het Tanganyikameer
- Een beter begrip van terrestrische ecosystemen
- CO2 en planten
- El Niño
- Ontbossing
- Woestijnvorming
Bossen
Global monitoring
Satellieten zijn bij uitstek en vaak als enig instrument geschikt om wereldwijde processen, de interacties tussen oceanen, continenten en de atmosfeer te onderzoeken, veranderingen over grote regio's te volgen en om nieuwe inzichten te verwerven. Ze worden gebruikt om vegetatie te volgen, veranderingen in landgebruik in kaart te brengen, ozonconcentraties te meten, de temperatuur van de oceanen op te volgen, …
Als dusdanig bieden ze de nodige informatie aan beleidsmakers om de juiste beslissingen te treffen voor een duurzame ontwikkeling van onze planeet.
Raadpleeg ook onze nieuwsberichten over Wereldwijde monitoring
Innoverende projecten & Hyperspectraal
Innoverende projecten & Hyperspectraal
- Zee en kust in het middelpunt van de belangstelling
- Biodiversiteit onder druk
- Bossen: levensbelangrijk erfgoed dat moet worden beschermd
- Precisie-landbouw en -beeldvorming
- Enorme hoeveelheden gegevens
- Een instrument voor bodemkunde
- Bescherming van kustzones
- Voor een betere kennis van onze steden
- Opsporing van industriële verontreiniging
- Beter gedefinieerde biotopen
Ruimtelijke ordening & Stedelijke gebieden
Aardobservatiegegevens, en meer in het bijzonder beelden met zeer hoge resolutie, bieden interessante mogelijkheden ter ondersteuning van het beleid van lokale of regionale verantwoordelijken. Namelijk in steden, die steeds complexer worden , wat heel wat uitdagingen met zich meebrengt. Om hierop een antwoord te vinden wordt teledetectie op alle fronten ingezet. Teledetectie helpt om de nodige informatie bij te werken, om diagnose-instrumenten te verbeteren en om nieuwe indicatoren voor levenskwaliteit te ontwikkelen.
Raadpleeg ook onze nieuwsberichten over De stedelijke omgeving
Risicobeheersing
Satellietbeelden zijn een nuttige bron van informatie zowel voor, tijdens als na een ramp (veroorzaakt door mens of natuur). Ze maken het mogelijk risicomodellen op te stellen en snel de nodige informatie te verzamelen om de crisis te beheersen, de schade in te schatten en de heropbouw te ondersteunen.
Tele-epidemiologie
Tools voor Afrika
Kwetsbare ecosystemen beschermen, ontbossing tegengaan, sprinkhaneninvasies voorkomen, waarschuwingssystemen voor voedselveiligheid introduceren en volkstellingen doorvoeren...
Satellietbeelden helpen onderzoekers om gebruiksklare systemen te ontwikkelen die beantwoorden aan de prioriteiten van hun Afrikaanse partners.